Pàgina d'inici > Ciència, Educació, Internet > Felicitats Wikipedia : 10 anys i que en siguin molts més !

Felicitats Wikipedia : 10 anys i que en siguin molts més !

És impossible no fer ressó d’aquest event. Ahir 16 de gener la wikipedia va complir el seu 10é aniversari !

Mirar 10 anys enrrera i pensar com ha canviat la tecnologia que ens acompanya en el dia a dia de les nostres vides no és un exercici fàcil. Estic del tot convençut que la wikipedia és un dels events més importants de la nostra època, i això no és tant sols una opinió personal, sinó un fet recolzat per les innumerables dades que demostren l’increible expansió d’aquest projecte.

El 16 de gener de 2001, es va publicar el primer article de la wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:UuU. Es tractava d’una llista de 3 noms de paisos que comencen amb “U” (suposem que alguna prova), i de ben segur que els seus creadors no imaginaven la magnitud del que iniciaven en aquells moments. Actualment la wikipedia conté 3.531.823 articles en la seva versió anglesa, 1.176.911 en l’alemanya, i més de 700.000 en la castellana. Xifres que tenint en compte el tipus de projecte son veritablement astronòmiques. Però el més important és que tot i no tenir una garantia de veracitat, s’ha convertit en una referència obligada a l’hora d’informar-se sobre qualsevol concepte en les cerques per la xarxa.

Personalment crec que és un dels projectes més importants que la xarxa ens ha donat oportunitat de crear (per sobre d’altres com la biblioteca digital mundial). És cert que qualsevol persona pot modificar el contingut de la wikipedia, però això mai ha de ser una frontera, tot el contrari, jo ho entenc més com una capacitat de flexibilitat davant de possibles errors (inclús el més il·lustrat dels grans intel·lectuals comet errors), i més tenint en compte que els articles mai es perden, es guarda tota la història i es possible comparar les modificacions de forma molt senzilla.

Remarco la importància del projecte perquè penso que l’origen de la resolució de conflictes passa sempre per acordar una definició comuna, objectiu principal precisament de la wikipedia. Tots els problemes es poden reduir al mateix denominador comú : la definició de conceptes. Qualsevol discussió, si s’analitza amb profunditat, amaga en el seu orígen una interpretació distinta d’un mateix concepte. Aquest és el principal motiu de la ineficiència en el desenvolupament del progrés humà en tots els seus àmbits : la puta mania de ser incapaços de posar-nos d’acord. I en això la wikipedia ens ha ajudat i moltíssim.

Es per això, que invito a tothom a fer ús d’aquesta magnífica eina, i des del meu petit i humil racó de la xarxa envio una sincera felicitació a totes les persones que han fet possible que aquest projecte s’hagi convertit en el que és avui dia (tot i alguns peròs).

Alguns articles relacionats interessants :

http://www.microsiervos.com/archivo/internet/wikipedia-debates-digitales.html

http://www.amaliorey.com/2009/06/11/wikipedia-y-mosqueo-20-post-83/

http://www.elpais.com/articulo/internet/Wikipedia/tiene/vez/poder/manos/gente/elpeputec/20071107elpepunet_1/Tes

http://www.muycomputerpro.com/decimo-aniversario-para-wikipedia/

Categories:Ciència, Educació, Internet
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Enfilant el camí

Visualitzant el present per construir el futur

El Noguer

Visualitzant el present per construir el futur

Visualitzant el present per construir el futur