Pàgina d'inici > Ciència, Educació, Informàtica, Internet > La biblioteca digital mundial

La biblioteca digital mundial

L’altre dia vaig descobrir el projecte de la biblioteca digital mundial.

Haig de dir que qualsevol projecte que tingui per objectiu posar a l’abast de tothom documents amb informació em sembla positiu, però tenint en compte que en aquest s’aporta una garantia d’autenticitat de les fonts, tal com son les institucions que l’avalen (la UNESCO i la Biblioteca del Congrés dels EUA), i que per tant permet fer-hi referències fidedignes (no com a la wikipedia), des d’un primer moment em va semblar una eina digne de tenir en consideració per qualsevol recerca d’informació o consulta.

Així doncs, animat per familiaritzar-me amb l’eina he entrat al web per provar de consultar alguns documents, però, oh sorpresa ! allò que hauria de ser una direcció de referència per a contenir tots els documents digitalitzats de totes les biblioteques del món, resulta que només disposa de 1350 referències. Uhmm, suposo i espero que sigui només una versió de prova, i que en un futur a ser possible bastant immediat es pugui ampliar el contingut documental, ja que m’ha semblat molt trist que no pugui ni tant sols trobar el Principia Mathematica d’Isaac Newton. Sembla doncs, que el projecte no té gaire empenta, ja que després de consultar la llista de socis (buscant perquè la biblioteca Wren no ha compartit el seu exemplar de Principia Mathematica) he comprovat que tot i haver-ne uns quants, ni de bon tros es pot considerar que la minsa col·laboració que té pugui representar el gran contingut documental que hi ha repartit arreu del planeta. Vaja, tota una decepció.

En quant a l’eina, haig de dir que funciona correctament i encaixa al propòsit del projecte, però tenint en compte bona presència que actualment tenen els gestors de contingut pel web, no els hi costaria gaire millorar-la una mica i fer-la més amigable.

En resum, sembla que a vegades, les institucions que avalem per preservar allò que és més preciat per la cultura, no saben estar a l’altura del moment tecnològic, i tot i intentar-ho (això si que no se’ls pot retreu-re), altres iniciatives de caràcter independent – tals com les wikis – cobren més força en l’era digital. És doncs una sana reflexió preguntar-se si realment la veracitat val el preu que ens costa l’accessibilitat ?

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Enfilant el camí

Visualitzant el present per construir el futur

El Noguer

Visualitzant el present per construir el futur

Visualitzant el present per construir el futur

%d bloggers like this: