Pàgina d'inici > Internet > Internet

Internet

L’altre dia uns companys es preguntaven sobre l’addicció a internet. Perplex, la meva exasperant resposta no va poder diluir el to d’indignació, tal com a qui se li exigeix contestació a una pregunta mal formulada. Addicció a internet ? acàs es pot ser addicte a elements tan fonamentals com respirar, pensar o relacionar-se ?

Com ja he manifestat en algunes altres entrades, penso que Internet és un dels avanços evolutius més grans que ha experimentat la raça humana. De fet, m’atreveixo a aventurar que els canvis transcendits fins ara tant sols són el principi, doncs el concepte de “veïnatge universal” (altrament conegut com aldea global) és l’inici d’un nou model social, o consciència global, que avarca unes dimensions completament inimaginables per els que estem acostumats a veure el món tal com és avui en dia. Si el cervell humà de per si ja és una eina increïble, interconnectar a temps real els 7.000 milions de cervells que funcionen actualment arreu del món per fer-los treballar de forma conjunta, movent, generant i processant tot l’enorme volum d’informació de que són capaços, és una fita que no té precedent comparatiu en la història de la humanitat, un èxit equiparable a la invenció del llenguatge o el descobriment del foc. De ben segur, que quan els nostres futurs progenitors obrin els seus llibres d’història (o el seu corresponent anàleg cronològic, que no seria d’estranyar que fos la Wikipedia), veuran marcat amb un contundent abans i després la paraula INTERNET.

Sóc conscient de que les meves paraules a vegades poden resultar difícils de digerir, si més no amb un regust d’escepticisme, però cal tenir en compte que normalment la transcendalitat d’aquells esdeveniments més importants no es fa visible fins que no s’observen des d’una perspectiva més distanciada, fent que moltes vegades no ens adonem de la importància d’aquelles coses més immediates que tenim entre les mans, fins que amb el pas del temps prenem consciencia de la seva veritable rellevància. De ben segur però, que no cal que m’exemplifiqui per justificar la magnitud del canvi social que internet representa.

Aprofundint una mica més sobre la qüestió però, podem preguntar-nos : què és internet ? quines capacitats ens aporta ?

La veritat és que podria estar anys definint o enumerant que és o què conté internet. No crec que valgui la pena. Segurament tots hem sentit a parlar sobre els seus orígens militars (tot i que la història és una mica més complexa), però tampoc m’agradaria centrar la qüestió en fets, sinó en el concepte, que penso que avui en dia està més que consensuat, i les capacitats, que a més de destacar per la seva magnificència, desborden per la seva quantia.

En definitiva, internet és l’eina que permet comunicar a les persones de la manera més eficient que mai s’ha inventat, d’una forma quasi instantània, i amb una reciprocitat infinita. Per poder aprofitar aquesta enorme capacitat però, aquest demà del ahir, és necessari intercalar-hi un avui en forma de transició no violenta, doncs assimilar tal canvi no és possible d’un dia per l’altre. D’aquí neix doncs, tota la maranya de sistemes que s’hi han anat cultivant al llarg d’aquests anys per començar a aplanar el camí, tals com correu electrònic, blogs, xarxes socials, o qualsevol eina que en definitiva aporti un benefici final a l’usuari. Aquest és únicament el recorregut amb que hem iniciat el trajecte dins d’aquesta enorme epopeia. L’eclosió d’aquest ecosistema ja és una realitat més que palpable, i la seva expansió, tot i que a alguns no els hi agradi, és inevitable. Així doncs, com deia Darwin, ara només ens queda una opció, adaptar-nos o morir.

Tot i la meva insistent reiteració, no voldria acabar sense reconèixer que m’és impossible descriure amb la suficient connotació la importància amb que considero aquest fenomen. Però tornant a la qüestió inicial, sí que puc assegurar sense miraments, que internet no és un producte passatger que ha vingut en forma de moda per atrapar uns quants insensats, tal com si d’una droga o estafa es tractés. Addicció no és un terme atribuïble a internet, és tan simple com inqüestionable, com l’absurd d’aquell qui creu que relacionar-se és un hàbit addictiu, o la lectura una pràctica regulable. L’home és un animal social, necessita comunicar-se, és part de la seva intrínseca naturalesa. Internet és, simplement, el màxim exponent amb que resoldre aquesta necessitat.

Anuncis
Categories:Internet
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Enfilant el camí

Visualitzant el present per construir el futur

El Noguer

Visualitzant el present per construir el futur

Visualitzant el present per construir el futur

%d bloggers like this: