Pàgina d'inici > Ciència, Cinema, Filosofia, Tecnologia > El futur és Matrix

El futur és Matrix

En algunes altres publicacions, i en múltiples converses amb companys ho he deixat entreveure en varies ocasions, però avui vull dedicar-hi un post complet perquè crec que és una idea que mereix una especial menció. El futur és matrix.

Ara farà 12 anys que vaig tenir el privilegi de veure aquesta magnífica pel·lícula (“the matrix”) al cinema, amb la bona companyia d’alguns amics informàtics o de vocacions similars. Com és costum, després d’un llargmetratge amb profunditat argumental, sempre s’obre un debat ple de crítica cap als diferents punts importants, que en algunes ocasions pot allargar-se uns dies inclús setmanes. En el cas d’aquesta pel·lícula, per mi el debat encara resta obert.

I és que tot i disposar d’una banda sonora prou escaient, una bona fotografia i uns efectes visuals que en el seu moment van resultar prou espectaculars, cap de les anteriors característiques pot estar a l’altura del que per mi és un dels millors arguments que mai hollywood ha produït. I quan parlo d’argument, no em refereixo al fil argumental que instrumenta la història dels personatges, sinó la idea del concepte que presenta el rerefons on es contextualitza. En altres paraules, l’impacte argumental que resulta del concepte d’estar vivint en una realitat emulada a través una xarxa d’interconnexió amb un interface directe computadora/cervell humà és simplement, dins del meu rang de valors, inqualificablement magnífica.

Però deixant a banda la pel·lícula (que en altres parts argumentals té greus inconsistències, tal com el funcionament de la intel·ligència artificial), i centrant-nos en el concepte, m’agradaria explicar realment el perquè de l’afirmació tant rotunda amb que he obert l’article.

Hi ha algunes preguntes, que per si mateix m’és impossible no qüestionar-me constantment en els meus plantejaments, i que per definició recíproca necessito contínuament donar’ls-hi resposta. Cap on vaig ? Cap on anem ? Cap a on camina l’evolució de la tecnologia ? Quin és el millor entorn que pot disposar l’espècie humana per tal d’expandir les seves capacitats al màxim exponent ? Quin és el millor sistema ? La meva resposta és molt senzilla, el millor sistema és aquell que ho permet tot, és a dir, aquell que no té cap limitació. El dia que la humanitat disposi d’aquest sistema, realment podré dir que l’evolució ha arribat, potser no al seu sostre, però si a una nova dimensió de capacitats actualment inconcebibles, possiblement el que seria la singularitat digital.

La realitat a què estem subjectes té certes limitacions. No podem inhibir les lleis de la física, estem condicionats a aquestes, i per més que les desconeguem o ignorem tots i cadascun de nosaltres hi estem sotmesos sense possibilitat d’incompliment (a diferència de les moltíssimes lleis de caràcter normalment absurd que socialment ens imposem per autoregular-nos). El fet d’emular una realitat paral·lela i desplaçar tota la nostra existència a aquesta és simplement meravellós, ja que no només ens permet assegurar que aquelles restriccions que socialment definim per tal de garantir la llibertat de cadascú es compleixen de forma inquebrentable, sinó que permet desconsiderar totes aquelles lleis de la física que obstaculitzen el desenvolupament de l’activitat humana, oferint un actualment impensable entorn per desenvolupar tot allò que l’intel·lecte és capaç d’imaginar.

Proveu d’imaginar un món on l’únic esforç que cal fer per tenir un cotxe igual que el del veí és un copy / paste, o on podem desplaçar-nos de Barcelona a Nova Zelanda en un segon, o on reparar les conseqüències d’un accident sigui tant simple com un ctrl+z, i un llarg etc… que probablement no acabaria mai.

Sé que és difícil d’imaginar, però estic totalment convençut de que si a qualsevol persona se li ofereix la possibilitat de viure en un món on no cal preocupar-se per guanyar-se la vida, on no cal preocupar-se de que no es trepitgi la teva llibertat, on no cal preocupar-se de lesions físiques o la mort per accident, on no cal preocupar-se de res de tot allò que tants desitgem i avui en dia som incapaços d’aconseguir. Davant d’aquesta oferta, no crec que ningú pugui donar negativa.

Així doncs, crec que si existeix realment un rumb que ha de seguir la ciència / tecnologia, aquest ha de passar sens dubte per aquest port. M’agradaria sincerament poder-ho veure algun dia amb els meus ulls, però potser això ja és ser massa optimista. Si més no, penso que la tendència és prou obvia com per poder traçar ja un full de ruta que ens dirigeixi cap aquí, partint des del punt de l’actual revolució dels smartphones (o com m’agrada definir-la a mi, l’acceptació social a portar un computador personal al damunt les 24 hores del dia), passant per la integració de la realitat augmentada, que evidentment cada dia s’anirà infiltrant més en els nostres usos quotidians, fins a arribar al punt en que el món digital sigui un espai tant concorregut que les interaccions fora d’ell deixin de tenir sentit, rellevant la realitat física a un pla d’actuació totalment secundari, i que en el temps anirà tendint a desaparèixer completament (segurament gràcies a poder derivar les tasques físiques a màquines manipulables des d’un entorn digital).

Sé que és una idea que a priori pot no convèncer (no sona gaire bé quan l’anomenen presó per la ment), però ja fa molts anys que hi dono voltes, i a cada dia que passa l’evidència dels fets que van discorrent em reafirma més en el convenciment que tinc d’aquesta postulació. Recordeu-ho, no m’equivoco : el futur és matrix.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Enfilant el camí

Visualitzant el present per construir el futur

El Noguer

Visualitzant el present per construir el futur

Visualitzant el present per construir el futur

%d bloggers like this: