Pàgina d'inici > Android > Android : Repositoris d’aplicacions

Android : Repositoris d’aplicacions

Comencem pel principi.

El primer aspecte a tenir en compte en un sistema android és la infinitat d’aplicacions disponibles. De fet, aquest és realment el veritable secret del super-poder de l’androide verd. Per això, la primera cosa que cal dominar quant et submergeixes en aquest món, és la cerca i gestió d’aplicacions.

La primera solució que ja incorpora el sistema per defecte és l’Android Market, una aplicació per accedir al repositori oficial de google on es poden trobar i comprar la gran majoria de les aplicacions disponibles. L’aplicació és molt senzilla d’utilitzar, i perment fer tot allò que es podria demanar a un gestor de paquets de software (buscar, baixar, instal·lar / des-instal·lar / actualitzar) però es queda una mica curta en quant a gestió de les aplicacions respecte, ja que no permet instal·lar les aplicacions directament a la targeta SD (tot i que sempre hi ha trucs) o especificar el directori on es descarreguen les apps, o fer un checksum amb el md5 (els que estem acostumats a la conspiranoia ja sabem de que parlo). Tot i això, penso que compleix la seva finalitat amb molt de rigor, i el repositori conté una llista de aplicacions suficientment inacabable com per no avorrir-nos durant molt de temps.

A més, en cas de no simpatitzar amb la interfície “de-facto” que incorpora la app del market oficial, també existeixen alternatives per accedir al mateix repositori. Una d’elles és Chomp, que en la meva opinió és força interessant a l’hora de buscar i consultar aplicacions, ja que optimitza la interfície i la fa més amigable i funcional. No obstant, utilitza el mateix repositori, així que en definitiva la part important que acaben essent sempre les aplicacions és exactament la mateixa.

Evidentment però, la meva inconformitat no em permet quedar-me únicament amb el repositori oficial, i per tant, he estat buscant altres fonts alternatives des d’on aconseguir més aplicacions. Una de les fonts de repositoris més interessants que vaig trobar és el Applanet, un black Market on es pot trobar un planxat de totes les aplicacions del Market oficial però amb la opció (ètica o no) de descarregar-les gratuïtament. Haig d’admetre que en un principi vaig descarregar algunes aplicacions sense pagar (únicament per fer la prova, eh), però de seguida em va començar a donar alguns problemes que mai he sapigut resoldre del tot (és d’entendre que google es preocupi de no facilitar l’ús d’aquests canal). He llegit múltiples explicacions del perquè no acaba de funcionar correctament, però sincerament es diuen tantes coses que jo ja no sé qui té raó, ni penso perdre el temps per averiguar-ho. Per tant, i com que sóc molt bona persona, he desestimat el seu ús, i he optat en utilitzar per defecte el market oficial inclús pagant i tot. Mai però, es descarta el seu ús com a últim recurs.

L’altre alternativa viable que sí que utilitzo és Apktor (o aptoide), i haig de dir que amb aquesta no he tingut cap mena de problema. Les 2 aplicacions (que pràcticament són iguals) permeten configurar una llista de repositoris des d’on descarregar i instalar aplicacions, cosa que està molt bé perquè se’n hi poden anar afegint tants com es vulgui. L’inconvenient però, és que no s’ofereix tanta informació sobre les aplicacions com al market oficial, de manera que per fer búsquedes directament no és gaire pràctic (més aviat l’utilitzo per buscar apps que ja conec). L’aplicació funciona bé, però penso que està més orientada a desenvolupadors que volen distribuir els seus projectes/proves/betes sense haver de passar pel market, i per tant, sí que és una opció, però no la considero una solució confortable.

Per altre banda, i per els apassionats de software lliure (entre els quals m’hi incloc), una altre solució, molt semblant a l’anterior per no dir calcada, és F-Droid. A diferència de les anteriors per això, aquesta utilitza un repositori que únicament conté software lliure, així que podem estar segurs de que tot el que descarreguem per aquest market és pur i verge, com la blancor del paradís. Destacar que conté una mica més d’informació sobre les aplicacions que aptoide, com per exemple la llicència sobre la que esta alliberada l’aplicació, o altres opcions molt interessants com permetre accedir al codi font, o seleccionar la versió a instal·lar. Tot i això, la interfície i el detall, en la meva opinió, segueixen sense estar a l’altura del market oficial.

En resum, i a saber que hi ha encara més alternatives, jo de moment prefereixo utilitzar el market oficial a l’hora de buscar alguna aplicació concreta (i en cas de no trobar-la considerar altres opcions), i més després de llegir que inclús aquí s’hi s’acaba filtrant part del malware, que molt possiblement circula de forma impune per les altres alternatives pirates paral·leles.

Tot i això, haig de reconèixer que la majoria d’aplicacions que instal·lo són per recomanació d’alguna web/blog, on per descomptat sempre se’ns ofereix el link directament, o encara més fàcil, la imatge amb el QR per poder instal·lar-les immediatament amb la màxima comoditat, de manera que les aplicacions de repositoris, tot i ser indispensables, en definitiva les acabo utilitzant poc.

I per cert, parlant de QR’s :

 

Chomp

Applanet

Apktor

Aptoide

F-Droid

Actualització :

Faltava que escrigués un post sobre markets per android, perquè just unes hores després n’aparegui un de nou. I no un de qualsevol, doncs estem parlant del appstore de Amazon (una prova més de la velocitat a que evoluciona el món Android). Com podeu entendre no l’he pogut provar perquè tot just he llegit la notícia aquest matí, però ja el tinc instal·lat i espero trastejar-lo durant un temps per poder fer-ne un bon veredicte.

A primera vista però té força bona pinta, i no cal dir que venint del gran portal Amazon totes les espectatives són poques, així que queda a l’aire la gran pregunta : serà realment el gran competidor del market oficial ? Aviat ho sabrem.

Amazon Appstore

Anuncis
Categories:Android
 1. 22/03/2011 a les 8:08 pm

  Gran entrada Barba, clara i concisa.

  Saps algo de desenvolupar tu mateix apps d’android? jo vaig estar fent una presa de contacte inicial i sembla realment assequible (no és més que java i xml). l’únic que necessitaria un temps que de moment no tinc…jeje

  • 22/03/2011 a les 8:28 pm

   Gràcies Sergi. Mira m’enganxes precisament actualitzant l’entrada.. ja veus que això de l’androide em té més que enganxat.
   Doncs si, evidentment tinc molt present el tema de desenvolupar soft pel meu telèfon, i ja he consultat algunes coses, però de moment no l’he volgut incloure aquí perquè penso que és d’un nivell més tècnic i potser no interessa tant, però no descartis que en publiqui alguna cosa.
   Si t’interessa el tema, és més que recomanable seguir la lectura del següent blog: http://www.sgoliver.net/blog/ on expliquen molt bé, a banda de la demés informació que pots trobar per la xarxa.

 1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Enfilant el camí

Visualitzant el present per construir el futur

El Noguer

Visualitzant el present per construir el futur

Visualitzant el present per construir el futur

%d bloggers like this: