Pàgina d'inici > Filosofia > El problema no és la ignorància, sinó les idees preconcebudes

El problema no és la ignorància, sinó les idees preconcebudes

Aquests dies festius he tingut una vaga reflexió.

Entre les múltiples converses fruit dels varis menjars familiars, m’he adonat del grandiós temor que té la gent a la tecnologia. Preguntant-me el perquè  he pensant que potser és el fet de desconèixer el funcionament de les noves eines el que produeix aquest temor, però en una més profunda reflexió, he entès que no és això el que realment els espanta. No és el funcionament, sinó les capacitats. La gent té por quan descobreix que existeixen eines que brinden unes capacitats que algú, però no ells, comprèn, i que per tant, aquesta ignorància els desplaça inexcusablement a una posició evolutiva inferior, quedant totalment indefensos i desemparats sobre aquells que sí coneixen i saben utilitzar la tecnologia en el seu benefici. El temor a un enemic més poderós, a un perill, a quelcom que son incapaços d’entendre, però que el propi instint resol com a amenaça potencial. Exactament el mateix sentiment que els nostres ancestres despertaven als salvatges enemics amb qui varen compartir la savana, al veure que erem capaços de controlar el foc.

És decepcionant comprovar com sempre són els que prediquen el bé comú per mitjà de la tecnologia qui acaben rebent les pitjors infàmies acusats de pretendre l’usurpació de la justícia.

Anuncis
Categories:Filosofia
 1. Joan Galobart
  30/12/2010 a les 11:25 pm

  Jo soc un dels “analfebets tecnologics”. De petit sempre suspenia les mates, la fisica i quimica. Al pasar dels anys trobava ha faltar eines, per ha fer la declaracio de renda, per saber que et cobra d’interessos un banc en un prestec. La necessitat va fer que, a la biblioteca, fer servir l’informacio per aprendre i, o misteri, en les mates el sentit comu et va portan a tot arreu.
  La majoria de gent, pero, em deien que portes la paperasa al gestor. Cony, jo vull saber el que tinc de pagar o cobrar.
  La por fa que algunes persones, per no pasar per ignorants, prefereixin entrar al conjunt dels mediocres. Jo prefereixo ser consient de la meva ignorancia, es mes agrait i de pasada aprens moltes coses. Inclus controlar el foc, que per el qui encara creu en deu, no es, ni de bon tros cap miracle.
  No fa gaires anys el que no enteniem, eren miracles, vet-t’ho aqui, i per molts avui dia tambe, llastima.
  Ja se sap, si no t’agrada el missatge, matem al missatger! xD, xD.

 2. 02/01/2011 a les 10:59 pm

  La psiclologia social és una ciència molt complexa, té un nombre enorme de factors que influeixen en les equacions que poden explicar el perquè de les raons humanes, però hi ha tendències generals que no cal apurar massa a calcular per saber distingir. Una d’elles és la creixent tendència a l’especialització. El model educatiu/productiu indica que hem de crear persones que sàpiguen “molt” però únicament d’alguna cosa molt especialitzada (per exemple una espècie subtropical d’ocell sense plumes o un tipus de derivats exòtics de la banca asiàtica). Les persones a qui els hi interessa tot en general ja no encaixen dins d’aquest engranatge social predissenyat. I tal com bé expliques, és evident el motiu. Per poder exercir un control eficient necessiten convertir-nos en caixes negres, que ningú sàpiga què fa el del nostre costat.

  Redimir-se a l’esclavitud és molt fàcil i temptador, però jo estic segur que si per un instant pogués transmetre a tots els qui hi renuncien, la sensació de tenir veritablement el control de la teva pròpia vida, d’entendre el perquè de les coses, estic convençut que s’adonarien que el camí fàcil no és el que porta al lloc que els han promès.

 1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Enfilant el camí

Visualitzant el present per construir el futur

El Noguer

Visualitzant el present per construir el futur

Visualitzant el present per construir el futur

%d bloggers like this: