Projecte UnHosted

M’agradaria iniciar aquest blog parlant sobre el projecte UnHosted.

Llegint ahir les respostes sobre la crítica de Richar Stallmant al projecte Chrome OS, vaig descobrir l’existència del recent projecte UnHosted. Tot i la poca informació que vaig poder obtenir sobre el projecte després de consultar el seu web i fer unes quantes cerques (cal tenir en compte que és un projecte en fase embrionaria, del que només disposem actualment d’una alpha), em va interessar moltíssim la idea.

Per el que he pogut entendre es tracta d’un protocol que ofereix la possibilitat de vincular totes les dades que els usuaris pugen al núvol a una base de dades anonima i xifrada. És a dir, que ens ofereixen la possibilitat d’assegurar la privacitat total de les nostres dades mitjançant un xifratge amb independència de l’aplicació web que les gestioni (Google, Facebook, Twitter, …). D’aquesta manera el senyor “Piraña” remetia les crítiques a la creixent tendència de “regalar” les teves dades a un servei web a canvi de despreocupar-se de mantenir-les al propi terminal.

No més lluny de la idea que fa temps plantejo amb els meus col·legues vaig veure que aquest projecte anava en majuscula concordància en el meu entendre sobre el futur de la filosofia d’aplicació web. Sempre he defensat que la millor gestió de les teves dades passa per independitzar-les del terminal (pujar-les al núvol), però evidentment essent conseqüent i prenent les precaucions necessàries tals com :

– utilitzar un canal segur SSL o TLS (això avui ja no ho dubte ningú).

– utilitzar un xifrat de les dades a la banda del client.

De fet, fa temps que parlo sobre l’increiblement senzilla que és aquesta sol·lució per afrontar el tant debatit problema sobre la privacitat de les dades en les xarxes socials, una mostra més de que – per obscurs motius – hi ha problemes que no interessa resoldre (com s’alimentaria el negoci de mineria de dades de facebook si aquest no els hi pogués subministrar els bilions de dades que poseeixen dels seus usuaris perquè només els usuaris hi tenen accés..).

Un exemple clar per aquells que no estan familiaritzats amb la criptografia :

Utilitzant un sistema criptogràfic asimètric (de clau pubilca-privada), es poden xifrar tots els continguts a compartir únicament amb les claus públiques d’aquells usuaris amb qui es vol compartir l’informació. Aquest procés de xifrat es fa des del terminal de l’usuari, de manera que s’envia l’informació ja xifrada als servidors, que únicament s’encarreguen d’emmagatzemar-la sense saber que conté, i assegurant així que únicament els usuaris destinats a poder accedir-hi, la desxifrarant amb la seva clau un cop la tinguin en el seu terminal.

Tornant al tema principal. Penso que la gent de UnHosted ha visualitzat aquesta idea de la mateixa forma que jo, i que el seu projecte va orientat amb aquesta filosofia. El que no em queda clar és com volen implementar la plataforma necessària per poder independitzar totalment l’aplicació web del contingut que l’usuari desitja compartir. He llegit que estan oberts a rebre alplicacions web per fer proves, indicant que aquestes utilitzin preferentment l’ajax per transmisió de continguts (mitjançant objectes json), per el que puc pensar que és intervenint en la comunicació ajax on pretenen implementar l’interfície d’interconexió.

De fet, desconec els detalls, però en el meu entendre em sembla una cosa molt complicada tenint en compte l’enorme ventall de protocols i estàndars en continu creixent que s’utilitzen en la web 2.0, de manera que des d’aquí els hi dono tot el meu recolzament i esperança en le seu projecte. Ànims doncs !!

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. 07/06/2011 a les 2:34 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Enfilant el camí

Visualitzant el present per construir el futur

El Noguer

Visualitzant el present per construir el futur

Visualitzant el present per construir el futur

%d bloggers like this: